top of page
Søg
  • Forfatters billedeDino Zildzic

Sko og påklædningsråd til løb, walk og powerwalk i det kolde vejr

Opdateret: 29. dec. 2022

"Når solen står højt på himlen, det er varmt og lyst udenfor, er det nemt. Ja, faktisk rart at løbe eller gå en tur i parken, ved vandet eller ud ad landevejen. Lige nu hvor frosten bider og solen står lavt på himlen, er det knap så let at snøre skoene og komme afsted. Men en løbe- og gåtur i det kolde vejr, giver dig til gengæld en friskhed og en oplivende følelse, som du ikke får på et løbebånd i fitnesscenter"


Indlægget indeholder reklame igennem affiliate links for sportmaster.
Derfor vil jeg komme med nogle gode råd og tips, til dig som gerne vil ud i naturen og træne. Trods det kolde vejr.Klæd dig godt på til din træning

Som udgangspunkt vil du fryse i starten af din tur, men du bør undgå for meget og tykt tøj, for du skal undgå at svede allerede fra starten af din tur. Det vil føles koldt, så snart den kolde vind rammer dig. Men bare rolig, du skal nok få varmen! Klæd dig på i lag, gerne 3 lag. Undgå at tage tøj på i bomuld! Bomuld vil suge sveden til sig, det vil være tungt, samt det bliver meget hurtigt rigtig koldt at være i. Inderst skal du have en løbeundertrøje, gerne med høj hals i funktionelt kunststof. Den vil sørge for, at få sveden væk fra kroppen og holde på varmen på samme tid. Over din undertrøje skal du tage du en let t-shirt på, det kunne f.eks. være polyesterstof. Undertrøjens funktion er, at absorbere sveden fra undertrøjen så den ikke forbliver våd på overkroppen. Dit yderste lag skal gerne være en jakke eller trøje med vindtæt front. Vinden gør dig kold og giver den største kulde, og derfor er det meget vigtigt at have noget på, som er vindtæt på kroppens front. Her er du garanteret ikke at fryse! Uden på jakken, kan du med fordel bruge en refleksvest eller reflekssele så du også kan blive set når du færdes i trafikken. På benene kan du iføre dig tights, også her med vindtæt membran på frontsiden, dette vil igen sikre dig mod den værste kulde fra vinden.
Noget af det vigtigste, er dit fodtøj! Vælg de rigtige sko til powerwalk eller løb

"Det er SÅ vigtigt at du vælger de rigtige løbe/travesko! Men hvorfor egentlig?

"Vi skal så vidt muligt forsøge at undgå skader, i særdeleshed i ankler, knæ og ryg. Derfor er valget af løbesko vigtig. Et godt råd er, at få lavet en løbestilsanalyse i en sportsbutik, så du får den perfekte sko med hjem"

Med de rigtige sko, som passer til din gå/løbestil og dine fødder, skal du være opmærksom på, at vinteren kan få dine løbesko til at virke lidt hårdere end normalt, da mellemsålen stivner lidt i kulden. Dette betyder dog slet ikke, at du ikke kan træne eller løbe i dem. Så hvis du mærker at de er lidt hårdere end hvad du er vant til, så kan det være derfor og der er ingen grund til at gå ud og investere i nye sko. Det væsentligste for dig er, at de giver dig en god støtte, samt at der er god stødabsorbering i dem. Stødabsorberingen skåner dine led, når du løber. Hver gang du sætter din fod i jorden, presser du faktisk 3 gange din egen vægt ned i dine led, og derfor er det vigtigt at skoen kan absorbere denne ekstravægt og tage fra, så du ikke risikere at komme ud for dumme skader.

Sådan vælger du den rigtige dame powerwalk sko eller løbesko


Det er en kæmpe jungle, hvordan du vælger de rigtige powerwalk sko når du skal igang med powerwalk eller løb, eller når du skal skifte til en nye sko, fordi dine gamle er slidte og udtrådte. Det er SVÆRT fordi vi alle har forskellige fødder, og vi skal finde lige netop den løbesko, som passer os bedst. Når du som powerwalker skal vælge en sko, så er det vigtigt at vide, at der ikke som sådan er nogle sko, der passer bedst til powerwalk frem for løb. Derfor skal du blot finde den løbesko, som passer bedst til dine fødder. Her kommer et par bud på hvilke sko du kan vælge, hvis du leder efter sko til powerwalk. Vælg en af følgende sko, til enten powerwalk eller løb, så er du sikker på at få dig en rigtig god sko. Når du bestiller dine sko, så husk at du altid har 14 dages fortrydelses ret. Passer skoen ikke som du håbede, så send den retur, og prøv en anden. Følgende dame sko anbefaler vi til powerwalk og løb.


Affiliate

Adidas ultraboost 21 er en sko i den lidt dyre ende. Men det er en sko, som kan holde til mange kilometer, opfylder utrolig mange kriterier en løbesko skal have. Ofte kan den fås på tilbud til lidt under 1000 kr. Skoen er lavet til den almindelige powerwalker eller løber, hvor man lander på hælen, og ruller over den midterste del af foden, for så til sidst at skubbe fra med den forreste del af foden. Bestil den online, og husk du kan altid sende den retur, hvis den ikke passer som du havde forventet:Affiliate

Nike Revolution 5 er en væsentlig billigere sko, men den går slet ikke på kompromis med komforten. Det er en sko, som ofte fås til under 500 kr. og som opfylder alle krav en powerwalk eller løbe sko skal have. Skoen har mange kilometer i sig, da gummi ydersålen er meget slid stærk. Er du på udkig efter en lidt billigere sko til powerwalk eller løb, så kan denne klart anbefales. Bestil den online, og husk du kan altid sende den retur, hvis den ikke passer som du havde forventet:

4 gode råd til valg af sko og påklædning til løb/træning i koldt vejr:

  1. Klæd dig godt på brug 3 lags princippet - men ikke for meget tøj, da du vil få varmen når du begynder at bruge kroppen. Brug ALDRIG bomuldstøj, når du skal træne.

  2. Ha' det rigtige fodtøj på - sko med god støtte og stødabsobering er vigtig for dig, da du vil formindske skader. Prøv eventuelt Nike Revolution 5 - Dem anbefaler vi.

  3. Husk at drikke godt med vand - selvom det er koldt og du ikke føler der er det samme behov for vand, så er det vigtigt for dig, at få drukket vand under eller kort efter dine aktiviteter.

  4. Skift til tørt og varm tøj med det samme du kommer hjem, eller holder en længere pause, for vådt tøj gør dig kold.Stræk altid ud efter træning!

"Husker du altid at strække ud når du har dyrket motion? Nej vel, det gør jeg heller ikke altid, men det er væsentligt for os at strække vores muskler og led ud efter en træning"

Dine muskler kan godt være ømme og stive efter en træning, da fibrene i vores muskler har været godt brugt. Derfor er det vigtigt at du strækker ud. Især dine lægge og din lysken er ekstra belastet når du løber/powerwalker. Gør det derfor til en vane at strække ud efter din tur. Brug blot 5 min på at strække ud, med særlig fokus på læg, lyske og lår.
Herunder er der en lille video, hvor du kan få et indblik i, hvilke muskler du skal strække ud efter din træning. https://www.youtube.com/watch?v=Eai9MwoUdLg


Er en løbeklub vejen frem for mig?

"Sommetider kan det være svært, at rejse sig fra den varme sofa og tage afsted i det kolde vejr - helt alene. Det kender jeg alt for godt fra mig selv!"

Og hvis du synes at det er svært at komme ud på en tur helt alene, så bare rolig, det er du ikke den eneste der synes.

Men hvis du går med et ønske om at komme ud og afsted, kunne det være værd at prøve en løbe-/gåklub, hvor du kan træner med andre og ligeledes få en masse socialt ud af det. Forskning viser nemlig, at størstedelen bliver motiveret af, at være sammen med andre i træningen. Jeg har også lettere ved at komme afsted, når der faktisk står nogle og venter på mig. Hos urbanRUN & POWERWALK kan du træne med andre gå- og løbeglade kvinder i Odense C og Middelfart. Der er 4 hold i ugen og træningen byder på mange forskellige former for styrke og puls, alt det der skal til for at du får den helt rigtige sammensatte træning til din krop. Det særlige ved urbanRUN og POWERWALK er, at man både kan gå og løbe i træningen, og derfor selv bestemme tempo og intensitet. Så dit niveau og din fysiske kunnen er irrelevant. Alle kan være med. Hvis du synes at det kunne være noget for dig, så gå ind og læs mere på hjemmesiden www.urbanrun.dk og tilmeld dig en gratis prøvetræning. De tilbyder en sjov og anderledes træning, med fokus på det sociale.1.377 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page